13 Temmuz 2010

Çikolata

Herkese kocaman merhaba

Bugün sizlere çok tatlı brişeylerden bahsedicem. Bu tatlı iç gıdıklayıcı. Bayanların tatlı krizi tuttuğunda  ilk akıllarından geçen o yumuşacık tarifsiz lezzet.
Evet çikolatadan bahsediyorum. Kim onun cazibesine karşı koyabilir ki. 
Likörlü çikolata gibi geçti hayat,
Dışı tatlı, içi acımtırak 
Kutusuyla alamadık hiçbirimiz

Bir adediyle yetinmeliyiz
Akıveriyor hayat 
İçindeki likör gibi
Kubilay Enginolun Likörlü Çikolata İsimli şiirinin bir kaç dizesi çikolatanın nasıl vaz geçilmez olduğunun en güzel örneği. Hayattan vaz geçebilirmisiniz çikolatadan niye vazgeçiyorsunuz.

Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlarmış. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar.Yani çikolatanın bu günkü halini İspanyollara borçlu olduğumuz söylenebilir. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başlamış. Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı. 1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar. Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.
Sadece kokusuyla bile mutluluk hormonunu harekete geçiren çikolata, damağımızda yavaş yavaş eririken, İnsanı farklı hazlara sürüklüyor. Kalp hastalığı ve kanserle mücadele ettiği gibi kemikleri ve cildi de besliyor. 
İngiltere'nin önde çıkan gazetelerinden biri olan The Mirror'ın haberine göre;
  • Çikolatada ki antioksidanlar kanserler mücadeleye faydalı
  • Zengin bir kalsiyum kaynağı
  • Güçlü dişler sağlayan floroid açısından zengin
  • Çikolata büyük ölçüde bakır barındırıyor. Bu da cilde damarlara ve dokulara faydalı
  • Ani kalp krizlerinin önüne geçiyor
  • Kolestrolü arttırmıyor
  • Kalbi koruyor
  • Vitamin deposu
  • Veee Aşk etkisi yaratıyooorr..

Ama şu da bilinen bi gerçekki çikolata KİLO yapıyor.. Ben size bu kadar bahsetmeme rağmen yaklaşık iki aydır sıkı bir diyette olduğum için ayrı kalmak zorundayım. Burada sizlerle paylaşarak tatlı krizimi tatlıya bağlıyorum..

Ayrıca çikolata vücudtaki vitamin rezervlerini tüketmektedir. Bu nedenle mutluluk hormanlarınızda artış göstereyim derken sağlığınızdan olmayın.. 
Bu arada çikolatadan bu kadar bahsettikten sonra sizlere çikolatalı bir tarif vermezsem ayıp olur diye düşünüyorum. Lakin benim blog konseptime uygun olmayacağı için size yakın arkadaşım fulyanın bir tarifini sunacağım. Yanda resmini gördüğünüz harika jejonder tatlısı tarifi linkte sizleri bekliyor. 

Bu günki seyahatimiz çikolata diyarınaydı. Yarın bambaşka yerlere yelken açmak üzere.. Barış'la kalın Hoşçakalın.... 

3 yorum:

sena çeyiz dedi ki...

hoş geldişn sefalar getirdin :) siten de çok hoş, hayırlı olsunnn...

çiğdemmm dedi ki...

Çok teşekkür ederim senacım. Hoş bulduumm..

YeMeK vAkTi dedi ki...

çikolata aşkınnnaaa:)))

hoşgeldiniz

Yorum Gönder

Bir kimsenin beni yüzüme karşı medhetmeye hakkı olursa, yüzüme karşı beni tenkid etmeye de hakkı olması lazım
Bu nedenle olumlu yada olumsuz her türlü yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim