20 Temmuz 2010

Gram Masala

Eski adamlar doğruyu söylemiş
Bir çiçekle bahar olmaz
Kişi kendini bilip sağa sola sormalı
Can pazarı bu oyun olmaz
Zürafanın düşkünü beyaz giyer kış günü
Sonunda şifayı kapıpta şaşırınca
Bana gel beni dinle iyi yaz
Defteri kalemi al iyi yaz
Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın aman
Ha  içine hatmi çiçeği biraz çörek otu katasın
aman
Ha  hatta biraz tarçın bir tutam zencefil aman
Ha bin derde deva geliyor biraz daha sabret
güzelim
Ha ha ha ha ha hapşu
Çok yaşa
Sende gör
Rahat ve iyi yaşa 

Bugün sizlere mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz baharatlardan söz etmek istiyorum. Baharat denince aklıma ilk çok sevgili Barış Manço'nun Nane Limon Kabuğu adlı eseri geldi. Nane, limon kabuğu, çörek otu, zencefil ve hatmi çiçeği şarkıda yer alan baharatlar. Baharatların faydalar bir şarkıda bu kadar güzel anlatılabilirdi. Barış Abi her zaman yapılmayanı yapardı.  

Şimdi düşünmenizi istiyorum.. Zeytinyağlı bir yaprak sarması yapacaksınız. Off yazın ne güzel de gider. Üzerine dolaptan yeni çıkardığınız yoğurtla servis edeceksiniz yanında limon dilimleri. Yeşil ve sarının masada muhteşem sunumu. Aaaa birden aklınıza geldi. Siz tam sarmanın içini hazırlarken telefon çalmıştı. O sırada baharatları atmayı unuttunuz. Dalgınlıkla koca bir tencere sarmayı baharat olmadan sardınız. Yani yaptığınız sarmada karabiber, kırmızıbiber, kimyon, nane yok. Sofradaki herkes sarmadan bir çatal almak için sabırsızlanıyor. Hemen tabaklara alınıyor sarmalar, ardından ilk lokmalar ısırılıyor... O da ne? Herkesin yüzü değişti garip bir buruşukluk beğenmezlik sizde fark ettiniz. Ne eksik? Böyle bir sarmayı sofraya koyar mısınız? ? Hayır koymazsınız.. İçinin baharatı olmadan yaprak sarması olur mu hiç? 

Evet baharatlar.... Sofraların renkleri olmazsa olmaz lezzetleri. Hele sizde benim kadar çok tüketiyorsanız. Vazgeçilmez lezzetler...

Baharatlar birçok ülkenin vazgeçilmezleri arasında. Özellikle Orta Asya ülkelerinin... Baharat denince akla ilk gelen ülke kuşkusuz Hindistan’dır. Körisi, gram masalası ile tatlılardan tuzlulara kadar yemek kültürlerinin her zerresine işlemiştir baharat lezzeti. 

Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Doğu'nun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi çekiyor. Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil çok sık kullanılan baharlar. Körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Tüm dünyada olduğu gibi Hindistan'da da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var. Körinin yanı sıra Gram Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor. Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor. Önemli olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatI kullanmak. Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor.

 Kim bilir belki de ülkenin renkliliği baharatlarından kaynaklanmaktadır. Düşününce ülkemizde de aynı şey geçerli Doğu ve güney doğu Anadolu daha çok acı kullanılır kırmızıbiber gibi sesleri yanıktır doğu insanımızın. Akdeniz ve egede kekikler naneler biberiyeler kendi gibi yeşil baharatlar. Eh insanı hakkında konuşmaya gerek bile yok :) Beni tanıyın yeter....

Madem baharatlardan bahsediyoruz. Sizlere kısaca yararlarından da bahsedeyim.. Böylece yemek için bir bahanemiz daha olur..

ÇAM FISTIK

 Vücuda dinçlik ve kuvvet vermeye, cinsel gücü ve cinsel arzuyu artırmaya, meniyi çoğaltmaya, cinsel arzuyu artırmaya, anne sütünü çoğaltmaya, vücudu şişmanlatmaya, zafiyeti gidermeye, romatizma, siyatik, mafsal, sırt, sinir ağrıları ve zafiyetine, bel ağrılarına, mesane taş, iltihabı ve kumuna, doğumu kolaylaştırmaya, felç hastalığına, akciğer hastalığına, vereme, kan tükürmeye, grip, öksürük ve soğuk algınlığına, balgam söktürmeye, nefes darlığına, astım ve bronşite, göğsü yumuşatmaya, kalp hastalığına ve ruhi sıkıntılara iyi gelir. Fazla yenildiğinde baş ağrısı ve ishal yapar.

ÇEMEN

Çemendeki yağ şekerli maddelerin sindirimine yardımcıdır. Eskiden çemen gladyatörlerin ve atletlerin besininde yer alırmış. Çemeni bir süre kullanmak geceleri idrara kalkmayı önler

ÇÖREKOTU

Yağı saçın dökülmesini önler; saç diplerine sürüldüğünde kepeğin oluşmasını önler.

DEFNEYAPRAĞI

Defne yağı: 2–3 damla bir parça kesme şekere damlatıp yendiğinde hemen göğsü yumuşatır.

FESLEĞEN
  
Sineğin ve sivrisineğin eve girmemesi için pencere kenarlarına fesleğen saksıları konur. Aynı saksılar köy kahvelerinde görülür. Ufalanmış kuru yapraklar koklandığında aksırtır, kronik koku almamayı giderir.

HİNDİSTAN CEVİZİ

Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.Kısacası neredeyse her derde deva..!

IHLAMUR

Göğsü yumuşatıcıdır. Sinir sistemindeki gerginlikleri azaltır. Rahatlatıcı, yatıştırıcı ve uyku vericidir. Kadınlarda aybaşı öncesi gerginlikleri giderir, aybaşı sancılarını azaltır. Bu etkileri sağlamak üzere, yaz ortasında, kuru bir günde yeni açmış ıhlamur çiçekleri toplanır. Bunların yanına bir miktar yaprağı da katılarak gölgede özenle kurutulur. Güneş gören çiçekler koku ve etkilerini büyük ölçüde yitirir. Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ayrıca, ıhlamur terleticidir. İdrar söktürücüdür. Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici toniktir


KARABİBER    

Mideyi ısıtır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. İdrar söktürür. Enerji verir. Cinsel istekleri kamçılar. Sinirleri kuvvetlendirir. Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikâyet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar.
Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır. Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir. 


KARANFİL

Karanfil mikropları öldürücüdür. Ağrıları keser. Sinirleri uyarır. Kolay hazmetmeyi sağlar. Mide ve bağırsak gazını söktürür. İştah açıcıdır. İshali keser. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek konusunda etkilidir. Cinsel arzuları artırır. Doğumu kolaylaştırır. Karanfil ağız kokularını giderir. Diş macunlarında Karanfil esansı kullanılır.

KEKİK

 Kekik mide, karın ve baş ağrılarına karşı etkilidir. Ağız kokusuna karşı gargarası yapılır. Kolesterol miktarını düzenler. Şeker hastalığına karşı yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırması kekik bitkisinin faydaları arasındadır. İdrar söktürücüdür.

KIRMIZI ACI TOZ BİBER   

Soğuk algınlığını önlemek için: Kırmızıbiber bir yumurtayla pişirilir ve yenir. Depresyondan kurtulmak için: 1,5 gr. kırmızıbiber, 1,5 gr. karabiber, 1 tatlı kaşığı balla karıştırılır, biraz sütle içilir.

KİŞNİŞ

Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir. Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır.  Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar. Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.

 LİMON 

Sivilceli, yağlı, lekeli ve cansız ciltlere yararlıdır. Limon suyu cildi sıkıştırır, ancak sulandırarak kullanılmalı. Limon kabuğu ellere sürüldüğünde cildi yumuşatır. Koyuca hazırlanmış bir kahveye 1 dilim limon suyu sıkılıp içildiğinde baş ağrısını keser. Göze damlatılan bir damla limon suyu gözün bakışını canlandırır (çok yakar).


MAHLEP

İdrar söktürücüdür. Tonik etkisi vardır. Afrodizyak olarak kullanılır. Astım, balgam sökücü olarak kullanılır. Prostat büyümesinde, Şekeri düşürmede faydalıdır, Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır

MERCANKÖŞK

Mercan köşk, antimikrobiyal, antiviral ve antioksidan özellikler taşır bu nedenle tedavi amaçlı sıkça kullanılan bir bitki olma özelliği taşımaktadır. 

NANE 

İştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.

 MAYDANOZ

 Özellikle bazı insanları rahatsız eden ağız kokusunu giderir. Özellikle maydanozun ağız ve midede sağladığı koku, etrafa yayılması istenmeyen kokuları önleyerek, hoş bir koku oluşmasını sağlar. Sindirim salgısını artırıcı özelliğe sahip olan maydanoz, sindirimi kolaylaştırarak, mideye yardımcı olup alınan gıdaların rahatça hazmedilmesini sağlar.

  REZENE    

 Gaz söktürücü, kramp çözücü, uyarıcı, anne sütünü arttırıcı, balgam söktürücü, sindirim problemleri, mide kramplarına iyi gelir.

 SAFRAN 

Vücuda güç verir. Sinirleri uyarır. Aybaşı gecikmelerine karşı yararlıdır. Rahim hareketlerini arttırır. İştah açar. Sinir zayıflığını giderir. Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır

SUMAK

 Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır. Hazmı kolaylaştırır ve ishali keser. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Mikrop öldürücüdür. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır. Ayrıca, ateş düşürücüdür.

TARÇIN

Zengin kalsiyum, magnesyum, lif ve demir kaynağıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kan şekerini düşürücü etkisi saptanmıştır.(özellikle 2.tip diyabet hastalarında) LDL kolesterolü düşürür,(günde yarım çay kaşığı alınması halinde)Koli bakterilerinin vücuda yayılmasını önler, Soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir,(bal veya limonla alındığında)Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, hazımı kolaylaştırır, kusmayı önleyici bir etkiye sahiptir. Eklem yangısı (arthritis)ağrılarına iyi gelir.(yarım çay kaşığı tarçını bir yemek kaşığı balla karıştırarak her sabah kahvaltından önce verildiğinde bir hafta içinde ağrılarda önemli bir azalma, bir ay içinde de ağrısız yürüme)Tarçının koklamak hafızayı canlandırıcı bir etki yapar. Yiyeceklere eklendiği zaman, yiyeceklerin bozulmasını ve bakterilerinin büyümesini önleyen doğal bir gıda koruyucusudur. Adet öncesi gerginliklere iyi gelir.

YENİBAHAR     

Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Unutkanlığı giderir. Vücudun direncini artırır.
  
ZENCEFİL

 Ünlü İbn-i Sina`ya (Avicenne) göre zencefil afrodizyaktır. Çin hekimliği zencefili yemek zehirlenmesinde, mide ve dalak rahatsızlıklarında kullanır

 ZERDEÇAL

 Solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır. Sinirleri uyarır. Vücutta biriken zehirli maddeleri atar. Nekahat devresini kısaltır. Verem gibi hastalıklarda faydalıdır.

ADAÇAYI

 Kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde kullanılabiliyor. Adaçayının karaciğerde de çok olumlu etkiler oluşturduğu bilinirken, oluşan tüm rahatsızlıkları gidererek, gazları yok ediyor. Kan temizleyici etkisi bulunan adaçayı, solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizliyor, iştah açıyor. Adaçayı, mideyi ve bağırsakları rahatlatıp gazların dışkılanmasını sağlıyor. Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanabiliyor. Adaçayı dıştan uygulandığında (çalkalama ve gargara), bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında veya ülserlerinde özellikle öneriliyor. 

Daha birçok baharat var ve onlarla ilgili koca bir blok hazırlanabilir. Benim en sevdiğim ve kullanmaktan büyük zevk aldığım baharat köri (curry). Hint baharatı olarak bilinen Körinin birçok faydası var. Ama ben sadece lezzetinden ötürü kullanıyorum. Hemen her yemeğe atarım. Özellikle tavuk ve pilavda çok kullanırım. Şimdi size tüm ailem tarafından bayıla bayıla yenen köri soslu tavuklu makarnamın tarifini verirdim ama ne yazık ki benim sitemin konseptine ters. :)

Birde benim özellikle et yemeklerinde kullandığım bir baharat karışımım var bu karışımı eski bir Hintli tanıdığımdan almıştım. O damak tadına çok düşkündür. Verdiği listeyi severek kullanıyorum. Özellikle et yemeklerine çok yakışıyor. O bu baharat karışımını Gram Masala olarak adlandırıyor. Ama bildiğiniz baharat karışımı... İşte tarifi:
1 bardak kişniş tohumu
6 yemek kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı tane karabiber
1 yemek kaşığı karanfil ( orijinalinde 2 yemek kaşığı )
1 yemek kaşığı rezene tohumu
Yarım çubuk tarçın ( orijinalinde 3 tane var)
Bana verdiği tarif bu kadar ama ben etlere çok yakıştığıma inandığım kekiği de bu tarife ekliyorum. 2 yemek kaşığı kadar da kekik.
Bunların hepsini robota ya da havana koyup ezin. Ağzı kapalı ve kuru bir yerde istediğiniz kadar saklayabilirsiziniz. Ayrıca eğer biraz acı olsun diyorsanız. Kurutulmuş acı kırmızıbiberleri bu karşıma atıp daha sonra rondodan geçirebilirisiniz.

Eveeet bugün baharatların sihirli dünyasına bir seyahat düzenledik. Umarım bu seyahat sizi memnun etmiştir. Ah yarın nereyi tanıtsam diye düşünüyordum. Sizi yarın baharat kokulu renklerin ülkesine Hindistana götürücem.. Yemekleri kültürleri dansları şarkıları Hollywood aktörlerine taş çatlatan yakışıklıklarıyla Bollywood aktörlerine ay pardon aklı neyse fikri de o derler yani demem o ki Bollywood filmleriyle yarın Hindistandayız

Şimdilik
Barışla Kalın Hoş çakalın....


1 yorum:

Fulyanna dedi ki...

Çiğdemcim ben bavulumu hazırlamaya başlıyayım.
Malum yarın Hindistan'a seyehat varmış o taraflara seyrüüüüsefa edecez :D

Kız bu arada baharata bayılırım ben..

Kimyon,pulbiber,tarçın,hindistan cevizi en sevdiklerimdendir.

Yorum Gönder

Bir kimsenin beni yüzüme karşı medhetmeye hakkı olursa, yüzüme karşı beni tenkid etmeye de hakkı olması lazım
Bu nedenle olumlu yada olumsuz her türlü yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim