21 Temmuz 2010

HİNDİSTAAN...!!!

Herkese kocaman merhaba
Bugün sizinle birlikte çok güzel bir yolculuğa çıkıyoruz. Dünde belirttiğim gibi bugün dinlerin ve renklerin ülkesi Hindistan’dayız.
Yolculuğumuza başlamadan önce bir şey belirtmek istiyorum. Dün ki yazım baharatlar ile ilgiliydi. Baharat kelimesi sanıldığının aksine Türkçe bir kelime değildir. Dilimize Hintçeden geçmiştir. Bharat olarak yazılan kelimenin aslı memleket demektir. Yani biz baharat derken aslında memleket diyoruz..

Hindistan benim hep orada olmak istediğim yerdir. Hani herkesin bir ülkesi vardır gidip görmek istediği. Kiminin Amerika’dır. Kiminin İtalya, İspanya, ya da Fransa.. Benim gitmek istediğim tek ülke ise Hindistan.. Bir gün gelecek ve ben bu hayalimi gerçekleştireceğim. Dua edin benim için.

Ha bu Hindistan aşkı nerden çıktı neden Hindistan derseniz, inanın ben de bilmiyorum. İlk Hintlilerle tanışmam 7 yaşındayken falan oldu yanılmıyorsam. Teyzemin eşi Arabistan’da çalışan bir emek işçisiydi ve gelirken orada çok yaygın olan hint filmleri kasetleri getirirdi. Mard diye bir film izlemiştik. Filmin sonunda herkes ağlıyordu. Bundan çok etkilenmiştim. Daha sonra rahmetli Barış Manço’nun 7den 77ye adlı programı içerisinde yer alan Dönence adlı kısmında Hindistan gezisine yer verilmişti. Barış abi her şeyi o kadar güzel anlatır ki etkilenmemek mümkün değil ve ben anlattıklarından ve gördüklerimden çok etkilendim. Sonra ne oldu işte orası bende kalsın….
Evet kemerlerinizi bağlayın Hindistan gezimiz başlıyor..

Hindistanın nerde olduğunu ekonomik şartlarını vs anlatmamı beklemeyin. Bunlar için Vikipedia’dan yararlanabilirisiniz. 

Öncelikle Hindistan bir dinler ülkesi. Hinduizm, Hıristiyanlık, Müslümanlık, Budizm, sikh dini ve jainizm belli başlı yaşanılan dinler arasında yer almaktadır. Bu ülkede en yaygın dil ise Hintçe ve İngilizcedir. Bunun haricinde 400e yakın dil ve bir o kadar da lehçe bulunmaktadır. Hindistan’da bir kaos olduğunu düşüne bilirsiniz. Bu kadar din bu kadar dil. Bu insanlar nasıl anlaşıyorlar. Nasıl birbirlerini parçalamıyorlar. Yaşıyorlar işte. Birbirlerine karşı saygı duyarak yaşıyorlar. Birbirlerine karşı hoş görülü davranıyorlar. Ha hiç mi yok bir çıbanbaşı bu kadar çeşitliliğin içinde evet mutlaka vardır ama görüyorsunuz ya bizim ülkemizden daha az ses yükseliyor. 

Hindistan’da ulaşım şehir içinde genelde motorlu ve motorsuz rikşalar tarafından gerçekleşir. Motorlu rikşalara vikram da denilmektedir. Bunu dışında taksiler otobüsler trenler de her ülkede olduğu gibi hizmet vermektedir. Ha ama yolunuz düşer de Hindistan’a giderseniz. Rikşaya binin, hiç değilse fiyatta pazarlık yapma şansınız olur.

roti
puri

kulfi
Hindistan yemeklerinde başı curry basmati pirinç ve tavuk çekmektedir. Unlu besinler genelde roti olarak adlandırılır. Bizdeki ekmek anlayışı orada çok da yaygın değildir. Ekmek yerine çapati adı verilen tam kepekli un ile suyun hamur haline getirilip kalın tavada yağsız olarak pişirilmesiyle elde edilen bazlamaya çok benzeyen bir ekmek yenilir. Eğer aynı hamuru bol yağda kızartırsanız adı puri olur. Bizde ki adıyla pişi. Tandır ve biryani en çok tüketilen yiyecekler arasında gelir. Bizdeki tandır ve büryaniden farkı fazla baharatlı oluşundan kaynaklanır. Eğer yemek yanında bir şeyler içmek isterseniz lassi deneyebilirsiniz. Cacık kıvamında ayran denebilir. Ama uyarmalıyım şekerli yapılır. Raita ise tam olarak cacığın Hintli akrabasıdır. Tatlılara gelecek olursak, kulfi dondurma, barfi parfe, gajar halwa ise bildiğiniz helvadır sadece içine havuç da katılır. 
barfi

raita

gajar halwa
Çoook yakın bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre bazı tatlıcılarda tatlıların çevresi gümüş bir kâğıtla kaplıymış. Bunu sıyırmakla uğraşmanın saçmalık olduğunu söyleyen bu vatandaş kâğıtla birlikte ye gitsin diyor. Çünkü o kâğıt bildiğiniz dövülüp kâğıt inceliğine getirilen gümüştür. Sindirime zararlı bir etkisi olmadığından yut gitsin. 
 
Hint ve Türk kültürü birbirine aslında hiç de yabancı olmayan bir kültür. Çoğu adet ve kelimede bu benzerlikler göze çarpıyor. Örneğin misafirliğe eli boş gidilmez gelen misafir boş gönderilmez. Kız isteme ve görücü usulü onlarda da bizde olduğu gibi yaygındır. Kız istemeye giderken aracı olan kişi ve aile büyükleriyle gitmek saygı gereği yapılması gerekir. Tabi kız tarafına giderken hediyesiz gidilmez. Hindistanın kına gecelerini bilmeyen varmı? Hiç sanmıyorum. Hindistanda düğünler 4 gün sürüyormuş.

Turistler açısından Hindistan’ı cazip kılan özelliklerden biri de halkın çok renkli ve çok farklı kıyafetidir. İpek sâriler, parlak çoliler, renkli lehangalar ve geleneksel şalvar-kamez yüzyıllar boyunca birçok gezgini büyülemiştir. Sâri, bir tek kumaş olarak mevcut kıyafetler içinde en çok yönlü olanıdır. Kadınlar tarafından giyilen birçok geleneksel kıyafetten biridir ancak her nasılsa Hint kadının milli kıyafeti haline gelmiştir. Sâri, dikdörtgen şeklinde yaklaşık 3,5 x 4,5 metre boyutlarında bir kumaştır. Bu kumaşın stili, rengi ve dokusu değişkenlik gösterir ve keten ve ipek gibi çeşitli insan yapımı maddeden imal edilir. Herhangi bir ölçüye göre dikilmeyen sârinin eskimeyen bir güzelliği vardır. Her ölçüye uygundur. Çeşitli şekillerde giyilebilen bu harika kıyafet ayrıca giyiliş şekli, rengi ve dokusuyla giyen kişinin sosyal statüsü, mesleği, bölgesi ve dini hakkında bilgi verir. Sârinin altına giyilen dar ve kısa bluzun adı cholidir. Hindistan kadınlarının kullandığı diğer bir kıyafet şalvar-kamiezdir. Keşmir ve Pencab’da kullanılmaya başlayan bu rahat ve saygın kadın kıyafeti şimdilerde Hindistan’ın tüm bölgelerinde yaygındır. Şalvar bildiğimiz şalvar işte belden ve bileklerden sıkıca içeri çekilir. Kadınlar şalvarın üzerine kamez adı verilen uzun ve bol bir tunik giyerler. Hint kadınlarının çoğunluğu geleneksel kıyafetler giyiyorlarsa da, erkekler daha modern batı kıyafetleri içindedir. Gömlek ve pantolon tüm Hindistan’da giyilmektedir. Ancak köy erkekleri kendilerini kurta, lungi, dhoti ve pijama gibi geleneksel kıyafetler içinde daha rahat hissederler.

Hindistanda gidilmesi ve görülmesi gereken yerler ise şöyle:

New - Delhi, Hindistan’ın başkenti ve üçüncü büyük şehridir. Burası aslında Old - Delhi ve New - Delhi olarak iki parçadan oluşmuştur. Janpath diye bilinen cadde Yeni Delhie gelen her turistin mutlaka uğraması gereken bir yerdir. Burası çok zengin bir tekstil pazarıdır. Burada ağırlıkla Rajastan ve Gujarat işleri olmakla birlikte, Hindistanın hemen her yerinden gelen el işi ürünlerinin satıldığı yerdir. Janpatha aradığınızı bulamazsanız hemen yanındaki Palika Bazaar’a gidebilirsiniz. Red Fort: Bu kalenin Hint Dilindeki ismi Lal Qila (Lal=kırmızı, Qila=Kale) ismini kalenin yapıldığı taşların renginden almıştır. 1648 yılında Moğol imparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır


Altın Tapınak:
Hindistanın önemli yerlerinden biridir. Sikh dinine mensup Hintlilerin hacı oldukları kutsal bir mekândır. İçeri girerken ayakkabıları çıkarmak ve başınızı örtmek mecburidir. Altın tapınakta yüksek sesle konuşmak yasak ama istediğiniz kadar meditasyon yapabilirsiniz. Altın tapınak Amristar bölgesinde yer almaktadır.

Varanasi: Ganj nehrinin kıyısına yerleşmiş, hindistanın en kutsal yerlerinden biridir. Hindu hacıları buraya günahlarından arınmak için gelir. Ayrıca hindistanda ölen kişilerin külleri ganj nehrine atılır. Bunun nedeni ruhların bu yolla kurtuluşa ereceğine inanmalarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca bir Hindu için varanaside ölmek ruhun tekrar tekrar ölmesinden kurtulmasını sağlayan moksha’ya ulaşmasını sağlarmış. 


Ve işte Agra: Agranın en önemli sembolü kuşkusuz tac mahal’dir. Tac Mahal Babür hükümdarı şah cihanın doğum yaparken ölen eşi mümtaz mahal için yaptırdığı bir mezardır. Şah cihan 2 yıl boyunca yas tutmuştur. Odasından çıkmamış ve kimseyle konuşmamış. (Anlatılanların yalancısıyım). Şah cihanın mümtaz mahale duyduğu aşk öyle büyükmüş ki oğlu babasını saraya hapsettiğinde sadece odasından tac mahali seyrediyormuş. Ölünceye kadar odasından çıkmayan şah cihan son nefesini de biricik aşkı mümtaz mahalin mezarına bakarken vermiş. Anlayacağınız tac mahal sadece hindistanın değil aynı zamanda aşkında sembolüdür. Bu cümle bana ait değil. Bir zamanlar bana söylenen bir söz. Tac mahal şu anda dünyanın yedi harikasından biri sayılmaktadır. Ya sizce de öyle değimli bakın bir güzelliğine bembeyaz saf görkemli. Kim aşkının bu kadar saf ve görkemli olmasını istemez ki. Şahsen ben isterim.

Jaipur: Pembe şehir jaipur agradan sonra en çok turist çeken yerdir. Jaipurda gezerken develerin çektiği arabalar, vahşi maymunlarla karşılaşabilirsiniz. Jaipurda heyecan dolu bir gezilerin olacağı şüphesiz. Jaipurun en önemli gezilecek yeri Hava Mahaldir. Yani Rüzgâr Sarayı. Önden 5 katlı arkadan iki katlı olan bu pembe bina kral hanedanlığındaki kadınların ve haremdekilerin ana cadde üzerinde olanları görmesi için bu şekilde inşa edilmiş. Amber kalesi jaipurun diğer görülmesi gereken yeridir. Dik yokuşlara tırmanmanın en kolay ve zevkli yolu ise fil üzerinde yapılacak bir yolculuktur.

Mumbai: Hindistanın istanbulu desem yeridir. Hindistanın en kalabalık şehridir. Hindistanın yeşil çamı bollywood bu kentte yer almaktadır. Gezilecek birçok tarihi ve turistik yeri mevcuttur. Gateway of India, Elephanta Adası, Saint John Kilisesi, Chowpatty Beach, Jain Tapınağı, Asma Bahçeleri, Hacı Âlinin Türbesi, Dobi Ghat bu yerlerden bazıları. Dobi ghat özellikle ilginizi çekebilir. Çünkü burası bir çamaşırhane. Evet, yanlış duymadınız burası bir açık hava çamaşırhanesi. Bir de dabawallah denen bir işçi kesimi vardır. Bunlara aslında kargocu diyebiliriz. Ama bunlar evrak falan taşımıyorlar. Dabawallahlar ev hanımlarının kendi elleriyle yaptıkları ev yemeklerini çalışan didinen eşlerine götüren kargocular. Dabawallahların işi bu yemek taşımak soğumadan doğru kişiye. Mumbai de erkekler ev yemeği yemekten hoşlanıyorlar. Evden taşımak erkeğe zor geliyor olsa gerek böyle bir sistem geliştirmişler. İlginç değil mi


Evet, hindistanın en sevdiğim özelliğine geçme zamanı filmlerine. Hint filmleri çoğu kesim tarafından komik bulunur. Ben o komik bulanların ön yargılı olduğunu düşünüyorum. Acaba kaç kere Hint filmi seyrettiler. Madem komik ve saçma film yapıyorlar neden tarihlerinde 2 Oscar var. Bizde ki Oscar sayısını sorarım size? Dansları müzikleri ile ayrılmaz bir parçadır Hint filmleri. Hele Hintli aktörleri ve aktrisleri söylememe gerek yok. Erkekler çok yakışıklı kızlar ise birbirinden güzel. Sariler makyajlar takılar.. filmleri çarpıcı kılan özelliklerden bazıları.. 
video


Burada size sunduğum video Shahruhk Khan’ın Om Shanti Om filminden. Bu videoda hindistanın tüm aktör ve aktiristleri sırasıyla sahne almaktadır. Videoda yer alan isimler şöyle: Rishi Kapoor , Subhash Ghai, Karan Johar, Rani Mukherjee, Preity Zinta, Javed Sheikh,Rajesh Kapoor, Arjun Rampal, Zayed Khan, Arbaaz Khan, Dino Morea, Riteish Deshmukh, Aftab Shivdasani, Kajol, Priyanka Chopra, Shilpa Shetty, Lara Dutta, Vidya Balan, Amrita Arora, Juhi Chawla, Saif Ali Khan, Sanjay Dutt, Salman Khan, Tusshar Kapoor,Karisma Kapoor, Tabu, Suniel Shetty, Govinda, Bobby Deol. Ve sayamadığım nice isim var. 

Videonun sonlarına doğru siyah ceket beyaz tshort ile biri Shahruhk ile birlikte barın üzerinde dans ediyor. Yan yana. O dans eden kişi işteee ooof. Neyse pandoranın kutusu açmamak açtırmamak lazım. 

Bu günlük gezimiz de bu kadar. Size ansiklopedik bilgiler de verebilirdim. Ama sadece kendi bilgilerimi vermeyi tercih ettim. Yani bir yanlışım olduysa af ola. Eğer birgün gidersem size daha kesin ve doğru bilgiler vereceğime emin olabilirsiniz. 

Barışla Kalın Hoş Çakalın.

20 Temmuz 2010

Gram Masala

Eski adamlar doğruyu söylemiş
Bir çiçekle bahar olmaz
Kişi kendini bilip sağa sola sormalı
Can pazarı bu oyun olmaz
Zürafanın düşkünü beyaz giyer kış günü
Sonunda şifayı kapıpta şaşırınca
Bana gel beni dinle iyi yaz
Defteri kalemi al iyi yaz
Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın aman
Ha  içine hatmi çiçeği biraz çörek otu katasın
aman
Ha  hatta biraz tarçın bir tutam zencefil aman
Ha bin derde deva geliyor biraz daha sabret
güzelim
Ha ha ha ha ha hapşu
Çok yaşa
Sende gör
Rahat ve iyi yaşa 

Bugün sizlere mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz baharatlardan söz etmek istiyorum. Baharat denince aklıma ilk çok sevgili Barış Manço'nun Nane Limon Kabuğu adlı eseri geldi. Nane, limon kabuğu, çörek otu, zencefil ve hatmi çiçeği şarkıda yer alan baharatlar. Baharatların faydalar bir şarkıda bu kadar güzel anlatılabilirdi. Barış Abi her zaman yapılmayanı yapardı.  

Şimdi düşünmenizi istiyorum.. Zeytinyağlı bir yaprak sarması yapacaksınız. Off yazın ne güzel de gider. Üzerine dolaptan yeni çıkardığınız yoğurtla servis edeceksiniz yanında limon dilimleri. Yeşil ve sarının masada muhteşem sunumu. Aaaa birden aklınıza geldi. Siz tam sarmanın içini hazırlarken telefon çalmıştı. O sırada baharatları atmayı unuttunuz. Dalgınlıkla koca bir tencere sarmayı baharat olmadan sardınız. Yani yaptığınız sarmada karabiber, kırmızıbiber, kimyon, nane yok. Sofradaki herkes sarmadan bir çatal almak için sabırsızlanıyor. Hemen tabaklara alınıyor sarmalar, ardından ilk lokmalar ısırılıyor... O da ne? Herkesin yüzü değişti garip bir buruşukluk beğenmezlik sizde fark ettiniz. Ne eksik? Böyle bir sarmayı sofraya koyar mısınız? ? Hayır koymazsınız.. İçinin baharatı olmadan yaprak sarması olur mu hiç? 

Evet baharatlar.... Sofraların renkleri olmazsa olmaz lezzetleri. Hele sizde benim kadar çok tüketiyorsanız. Vazgeçilmez lezzetler...

Baharatlar birçok ülkenin vazgeçilmezleri arasında. Özellikle Orta Asya ülkelerinin... Baharat denince akla ilk gelen ülke kuşkusuz Hindistan’dır. Körisi, gram masalası ile tatlılardan tuzlulara kadar yemek kültürlerinin her zerresine işlemiştir baharat lezzeti. 

Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Doğu'nun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi çekiyor. Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil çok sık kullanılan baharlar. Körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Tüm dünyada olduğu gibi Hindistan'da da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var. Körinin yanı sıra Gram Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor. Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor. Önemli olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatI kullanmak. Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor.

 Kim bilir belki de ülkenin renkliliği baharatlarından kaynaklanmaktadır. Düşününce ülkemizde de aynı şey geçerli Doğu ve güney doğu Anadolu daha çok acı kullanılır kırmızıbiber gibi sesleri yanıktır doğu insanımızın. Akdeniz ve egede kekikler naneler biberiyeler kendi gibi yeşil baharatlar. Eh insanı hakkında konuşmaya gerek bile yok :) Beni tanıyın yeter....

Madem baharatlardan bahsediyoruz. Sizlere kısaca yararlarından da bahsedeyim.. Böylece yemek için bir bahanemiz daha olur..

ÇAM FISTIK

 Vücuda dinçlik ve kuvvet vermeye, cinsel gücü ve cinsel arzuyu artırmaya, meniyi çoğaltmaya, cinsel arzuyu artırmaya, anne sütünü çoğaltmaya, vücudu şişmanlatmaya, zafiyeti gidermeye, romatizma, siyatik, mafsal, sırt, sinir ağrıları ve zafiyetine, bel ağrılarına, mesane taş, iltihabı ve kumuna, doğumu kolaylaştırmaya, felç hastalığına, akciğer hastalığına, vereme, kan tükürmeye, grip, öksürük ve soğuk algınlığına, balgam söktürmeye, nefes darlığına, astım ve bronşite, göğsü yumuşatmaya, kalp hastalığına ve ruhi sıkıntılara iyi gelir. Fazla yenildiğinde baş ağrısı ve ishal yapar.

ÇEMEN

Çemendeki yağ şekerli maddelerin sindirimine yardımcıdır. Eskiden çemen gladyatörlerin ve atletlerin besininde yer alırmış. Çemeni bir süre kullanmak geceleri idrara kalkmayı önler

ÇÖREKOTU

Yağı saçın dökülmesini önler; saç diplerine sürüldüğünde kepeğin oluşmasını önler.

DEFNEYAPRAĞI

Defne yağı: 2–3 damla bir parça kesme şekere damlatıp yendiğinde hemen göğsü yumuşatır.

FESLEĞEN
  
Sineğin ve sivrisineğin eve girmemesi için pencere kenarlarına fesleğen saksıları konur. Aynı saksılar köy kahvelerinde görülür. Ufalanmış kuru yapraklar koklandığında aksırtır, kronik koku almamayı giderir.

HİNDİSTAN CEVİZİ

Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.Kısacası neredeyse her derde deva..!

IHLAMUR

Göğsü yumuşatıcıdır. Sinir sistemindeki gerginlikleri azaltır. Rahatlatıcı, yatıştırıcı ve uyku vericidir. Kadınlarda aybaşı öncesi gerginlikleri giderir, aybaşı sancılarını azaltır. Bu etkileri sağlamak üzere, yaz ortasında, kuru bir günde yeni açmış ıhlamur çiçekleri toplanır. Bunların yanına bir miktar yaprağı da katılarak gölgede özenle kurutulur. Güneş gören çiçekler koku ve etkilerini büyük ölçüde yitirir. Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ayrıca, ıhlamur terleticidir. İdrar söktürücüdür. Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici toniktir


KARABİBER    

Mideyi ısıtır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. İdrar söktürür. Enerji verir. Cinsel istekleri kamçılar. Sinirleri kuvvetlendirir. Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikâyet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar.
Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır. Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir. 


KARANFİL

Karanfil mikropları öldürücüdür. Ağrıları keser. Sinirleri uyarır. Kolay hazmetmeyi sağlar. Mide ve bağırsak gazını söktürür. İştah açıcıdır. İshali keser. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek konusunda etkilidir. Cinsel arzuları artırır. Doğumu kolaylaştırır. Karanfil ağız kokularını giderir. Diş macunlarında Karanfil esansı kullanılır.

KEKİK

 Kekik mide, karın ve baş ağrılarına karşı etkilidir. Ağız kokusuna karşı gargarası yapılır. Kolesterol miktarını düzenler. Şeker hastalığına karşı yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırması kekik bitkisinin faydaları arasındadır. İdrar söktürücüdür.

KIRMIZI ACI TOZ BİBER   

Soğuk algınlığını önlemek için: Kırmızıbiber bir yumurtayla pişirilir ve yenir. Depresyondan kurtulmak için: 1,5 gr. kırmızıbiber, 1,5 gr. karabiber, 1 tatlı kaşığı balla karıştırılır, biraz sütle içilir.

KİŞNİŞ

Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir. Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır.  Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar. Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.

 LİMON 

Sivilceli, yağlı, lekeli ve cansız ciltlere yararlıdır. Limon suyu cildi sıkıştırır, ancak sulandırarak kullanılmalı. Limon kabuğu ellere sürüldüğünde cildi yumuşatır. Koyuca hazırlanmış bir kahveye 1 dilim limon suyu sıkılıp içildiğinde baş ağrısını keser. Göze damlatılan bir damla limon suyu gözün bakışını canlandırır (çok yakar).


MAHLEP

İdrar söktürücüdür. Tonik etkisi vardır. Afrodizyak olarak kullanılır. Astım, balgam sökücü olarak kullanılır. Prostat büyümesinde, Şekeri düşürmede faydalıdır, Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır

MERCANKÖŞK

Mercan köşk, antimikrobiyal, antiviral ve antioksidan özellikler taşır bu nedenle tedavi amaçlı sıkça kullanılan bir bitki olma özelliği taşımaktadır. 

NANE 

İştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.

 MAYDANOZ

 Özellikle bazı insanları rahatsız eden ağız kokusunu giderir. Özellikle maydanozun ağız ve midede sağladığı koku, etrafa yayılması istenmeyen kokuları önleyerek, hoş bir koku oluşmasını sağlar. Sindirim salgısını artırıcı özelliğe sahip olan maydanoz, sindirimi kolaylaştırarak, mideye yardımcı olup alınan gıdaların rahatça hazmedilmesini sağlar.

  REZENE    

 Gaz söktürücü, kramp çözücü, uyarıcı, anne sütünü arttırıcı, balgam söktürücü, sindirim problemleri, mide kramplarına iyi gelir.

 SAFRAN 

Vücuda güç verir. Sinirleri uyarır. Aybaşı gecikmelerine karşı yararlıdır. Rahim hareketlerini arttırır. İştah açar. Sinir zayıflığını giderir. Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır

SUMAK

 Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır. Hazmı kolaylaştırır ve ishali keser. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Mikrop öldürücüdür. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır. Ayrıca, ateş düşürücüdür.

TARÇIN

Zengin kalsiyum, magnesyum, lif ve demir kaynağıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kan şekerini düşürücü etkisi saptanmıştır.(özellikle 2.tip diyabet hastalarında) LDL kolesterolü düşürür,(günde yarım çay kaşığı alınması halinde)Koli bakterilerinin vücuda yayılmasını önler, Soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir,(bal veya limonla alındığında)Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, hazımı kolaylaştırır, kusmayı önleyici bir etkiye sahiptir. Eklem yangısı (arthritis)ağrılarına iyi gelir.(yarım çay kaşığı tarçını bir yemek kaşığı balla karıştırarak her sabah kahvaltından önce verildiğinde bir hafta içinde ağrılarda önemli bir azalma, bir ay içinde de ağrısız yürüme)Tarçının koklamak hafızayı canlandırıcı bir etki yapar. Yiyeceklere eklendiği zaman, yiyeceklerin bozulmasını ve bakterilerinin büyümesini önleyen doğal bir gıda koruyucusudur. Adet öncesi gerginliklere iyi gelir.

YENİBAHAR     

Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Unutkanlığı giderir. Vücudun direncini artırır.
  
ZENCEFİL

 Ünlü İbn-i Sina`ya (Avicenne) göre zencefil afrodizyaktır. Çin hekimliği zencefili yemek zehirlenmesinde, mide ve dalak rahatsızlıklarında kullanır

 ZERDEÇAL

 Solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır. Sinirleri uyarır. Vücutta biriken zehirli maddeleri atar. Nekahat devresini kısaltır. Verem gibi hastalıklarda faydalıdır.

ADAÇAYI

 Kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde kullanılabiliyor. Adaçayının karaciğerde de çok olumlu etkiler oluşturduğu bilinirken, oluşan tüm rahatsızlıkları gidererek, gazları yok ediyor. Kan temizleyici etkisi bulunan adaçayı, solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizliyor, iştah açıyor. Adaçayı, mideyi ve bağırsakları rahatlatıp gazların dışkılanmasını sağlıyor. Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanabiliyor. Adaçayı dıştan uygulandığında (çalkalama ve gargara), bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında veya ülserlerinde özellikle öneriliyor. 

Daha birçok baharat var ve onlarla ilgili koca bir blok hazırlanabilir. Benim en sevdiğim ve kullanmaktan büyük zevk aldığım baharat köri (curry). Hint baharatı olarak bilinen Körinin birçok faydası var. Ama ben sadece lezzetinden ötürü kullanıyorum. Hemen her yemeğe atarım. Özellikle tavuk ve pilavda çok kullanırım. Şimdi size tüm ailem tarafından bayıla bayıla yenen köri soslu tavuklu makarnamın tarifini verirdim ama ne yazık ki benim sitemin konseptine ters. :)

Birde benim özellikle et yemeklerinde kullandığım bir baharat karışımım var bu karışımı eski bir Hintli tanıdığımdan almıştım. O damak tadına çok düşkündür. Verdiği listeyi severek kullanıyorum. Özellikle et yemeklerine çok yakışıyor. O bu baharat karışımını Gram Masala olarak adlandırıyor. Ama bildiğiniz baharat karışımı... İşte tarifi:
1 bardak kişniş tohumu
6 yemek kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı tane karabiber
1 yemek kaşığı karanfil ( orijinalinde 2 yemek kaşığı )
1 yemek kaşığı rezene tohumu
Yarım çubuk tarçın ( orijinalinde 3 tane var)
Bana verdiği tarif bu kadar ama ben etlere çok yakıştığıma inandığım kekiği de bu tarife ekliyorum. 2 yemek kaşığı kadar da kekik.
Bunların hepsini robota ya da havana koyup ezin. Ağzı kapalı ve kuru bir yerde istediğiniz kadar saklayabilirsiziniz. Ayrıca eğer biraz acı olsun diyorsanız. Kurutulmuş acı kırmızıbiberleri bu karşıma atıp daha sonra rondodan geçirebilirisiniz.

Eveeet bugün baharatların sihirli dünyasına bir seyahat düzenledik. Umarım bu seyahat sizi memnun etmiştir. Ah yarın nereyi tanıtsam diye düşünüyordum. Sizi yarın baharat kokulu renklerin ülkesine Hindistana götürücem.. Yemekleri kültürleri dansları şarkıları Hollywood aktörlerine taş çatlatan yakışıklıklarıyla Bollywood aktörlerine ay pardon aklı neyse fikri de o derler yani demem o ki Bollywood filmleriyle yarın Hindistandayız

Şimdilik
Barışla Kalın Hoş çakalın....