29 Eylül 2010

SİMURG, PHOENIX, ANKA

Hangimizde hayranlık uyandırmıyor Zümrüd-ü Anka... Küllerinden yeniden doğar. Her derda şifa olan tüylere sahip büyüleyici güzelliği ile diğer kuşları kıskandırır. Her ülke efsanesinde farklı isim alır. Kimisi der Simurg kimi der Phoenix, kimi der zümrüd-ü anka.. Adı ne olursa olsun aynıdır hikayesi o küllerinden yeniden doğar. Bitti dediği yerden başlar. Doğduğunda ise hem daha güzel hem daha güçlüdür.

Nedendir sizce bu kadar hayranlık ankaya.. Çünkü biz onun yaptığını yapamıyoruz.Yada çok azımız bunu başarabiliyor..Herkesin harcı değildir küllerinden doğmak, düştüğü zaman birinin desteği olmadan kalkıp daha güçlü olabilmek..

Simurg ile bir çok mit olduğu şüphesiz. Ben bugün sizlerle benim en beğendiğim hikayeyi paylaşmak istiyorum. Hazırsanız kemerlerinizi bağlayın.. Yolculuğumuz başlıyor.....

“… Günlerden bir gün, dünyadaki bütün kuşlar bir araya gelirler. Toplanan kuşların arasında hüthüt, kumru, dudu, keklik, bülbül, sülün, üveyk, şahin ve diğerleri vardır. Amaçları, padişahsız hiç bir ülke olmadığı düşüncesiyle, kendilerini yönetmek üzere bir padişah seçmektir.
Hüthüt söze başlar ve Hz.Süleyman’ın postacısı olduğunu belirttikten sonra; kuşların Simurg adında bir padişahları olduğunu söyler. Ama, hiç bir kuşun haberlerinin olmadığını, herkesin padişahının daima Simurg olduğunu belirtir. Ancak, binlerce nur ve zulmet perdelerinin arkasında gizli olduğu için bilinmediğini ve onun “bize bizden yakın, bizimse uzak” olduğumuzu anlatır. Simurg’u arayıp bulmaları için kendilerine kılavuzluk edeceğini ilave edince; kuşların hepsi de hüthütün peşine takılıp onu aramak için yollara düşerler. Kuşların hepsi de Simurg’un sözü üzerine yola revan olurlar…
Ama, yol çok uzun ve menzil uzak olduğundan; kuşlar yorulup hastalanırlar. Hepsi de, Simurg’u görmek istemelerine rağmen, hüthütün yanına varınca “kendilerince geçerli çeşitli mazeretler söylemeye” başlarlar. Çünkü, kuşların gönüllerinde yatan asıl hedefleri çok daha basit ve dünyevî’dir (!) Örnek olarak, bülbülün isteği gül; dudu kuşunun arzuladığı abıhayat; tavuskuşunun amacı cennet; kazın mazereti su; kekliğin aradığı mücevher; hümânın nefsi kibir ve gurur; doğanın sevdası mevki ve iktidar; üveykin ihtirası deniz; puhu 
kuşunun aradığı viranelerdeki define; kuyruksalanın mazereti zaafiyeti dolayısıyla aradığı kuyudaki Yûsuf; bütün diğerlerinin de başka başka özür ve bahanelerdir. 
Bu mazeretleri dinleyen hüthüt, hepsine ayrı ayrı, doğru, inandırıcı ve ikna edici cevaplar verir. Simurg’un olağanüstü özelliklerini ve güzelliklerini anlatır. 
Hüthüt söz alır ve şunları söyler. Söyledikleri, ayna ve gönül açısından ilginçtir:
Simurg, apaçık meydanda olmasaydı hiç gölgesi olur muydu?
Simurg gizli olsaydı hiç âleme gölgesi vurur muydu?
Burada gölgesi görünen her şey, önce orada meydana çıkar görünür.
Simurg’u görecek gözün yoksa, gönlün ayna gibi aydın değil demektir.
Kimsede o güzelliği görecek göz yok; güzelliğinden sabrımız, takatımız kalmadı.
Onun güzelliğiyle aşk oyununa girişmek mümkün değil.
O, yüce lûtfuyla bir ayna icad etti.
O ayna gönüldür; gönüle bak da, onun yüzünü gönülde gör!
Hüthütün bu söylediklerine ikna olan kuşlar, yine onun rehberliğinde Simurg’u aramak için yola koyulurlar. 
Ama, yol, yine uzun ve zahmetli, menzil uzaktır…
Yolda hastalanan veya bitkin düşen kuşlar çeşitli bahaneler, mazeretler ileri sürerler. Bunların arasında, nefsanî arzular, servet istekleri, ayrıldığı köşkünü özlemesi, geride bıraktığı sevgilisinin hasretine dayanamamak, ölüm korkusu, ümitsizlik, şeriat korkusu, pislik endişesi, himmet, vefa, küskünlük, kibir, ferahlık arzusu, kararsızlık, hediye götürmek dileği gibi hususlarla; bir kuşun sorduğu “daha ne kadar yol gidileceği” sorusu vardır. 
Hüthüt hepsine, bıkıp usanmadan tatminkâr cevaplar verir ve daha önlerinde aşmaları gereken “yedi vadi” bulunduğunu söyler. Ancak, bu “yedi vadi”yi aştıktan sonra Simurg’a ulaşabileceklerdir. Hüthütün söylediği, “yedi vadi” şunlardır. 
VADİLER
MERHALELER 
1.Vadi
İstek
2.Vadi
Aşk
3.Vadi
Marifet
4.Vadi
İstigna( Nazlanma)
5.Vadi
Vahdet
6.Vadi
Hayret
7.Vadi
Yokluk (Fenâ)
BEKÂ
Kuşlar gayrete gelip tekrar yola düşerler… 
Ama, pek çoğu, ya yem isteği ile bir yerlere dalıp kaybolur, ya aç susuz can verir, ya yollarda kaybolur, ya denizlerde boğulur, ya yüce dağların tepesinde can verir, ya güneşten kavrulur, ya vahşi hayvanlara yem olur, ya ağır hastalıklarla geride kalır, ya kendisini bir eğlenceye kaptırıp kafileden ayrılır. 
Bu sayılan engellerin hepsi de Hakikât yolundaki zulmet ve nur hicaplarıdır. 
Bu hicaplardan sadece otuz kuş geçer. 
Bütün vadileri aşarak menzil-i maksudlarına yorgun ve bitkin bir halde uzanan bu kuşlar, rastladıkları kişiye kendilerine padişah yapmak için aradıkları Simurg’u sorarlar. 
Simurg tarafından bir görevli gelir…
Görevli, otuz kuşun ayrı ayrı hepsine birer yazı verip okumalarını ister. Yazılarda, otuz kuşun yolculuk sırasında birer birer başlarına gelenler ve bütün yaptıkları yazılıdır.
Bu sırada, Simurg tecelli eder… 
Fakat, otuz kuş, tecelli edenin (!) bizzat kendileri olduğunu; yani, Simurg’un mânâ bakımından otuz kuştan ibaret olduklarını görüp şaşırırlar. 
Çünkü, kendilerini Simurg olarak görmüşlerdir. 
Kuşlar Simurg, Simurg da kuşlardır. 
Bu sırada Simurg’dan ses gelir: 
Siz buraya otuz kuş geldiniz, otuz kuş göründünüz. Daha fazla veya daha az gelseydiniz o kadar görünürdünüz. Çünkü, burası bir aynadır!
Hasılı, otuz kuş, Simurg’un kendileri olduğunu anlayınca; artık, ortada, ne yolcu kalır, ne yol, ne de kılavuz... 
Çünkü, hepsi BİR’dir. 
Aynı, aşıkla, maşukun aşkta; habible, mahbubun muhabbette; sacidle, mescudun secdede; bir olması gibi...
Aradan zaman geçer, “fenâda kaybolan kuşlar yeniden bekâya dönüp”, yokluktan varlığa ererler…”  

Kaynak: Tamer AYAN

Çok güzel değil mi ? Güç kendi içimizde. Hayatta bir çok şeyle karşı karşıya kalıyoruz. Kimi zaman bir gülün peşinde avare oluyor, ertesi gün daha iyi bir kariyer peşinde koşuyoruz. Ve tabi ki gerçekleşmesini umduğumuz birçok arzumuz ev, araba, para güzellik, gençlik, güç kudret....
Peki bu arzularımıza kavuşamadığımızda, peşinde avare olduğumuz gül solduğunda, işimizden olduğumuzda, bir evimiz olmayıp kiralarda süründüğümüzde yada otobüslerde ayakta gitmekten sıkıldığımızda....
Korku, ümitsizlik, hayal kırıklığı, çağresizlik, kibir, gurur, kararsızlık, vefa ve vefasızlık.... birçok duygu yakamızı bırakmıyor. Güçsüz kalıyoruz, düşüyoruz, hergün daha fazla çöküş hergün biraz daha yıkılış..

 Aklımızda bir tek cümle (soru)..: Nerde benim kurtarıcım. Biri güç verse biri kurtarsa beni bu hayattan..
İşte bu hikaye tam da bu sorulara cevap.. Güç zaten en başından beri bizimle.. Biziz o güç. Bunu görmek içinse aynada gördüğümüz kişiye daha dikkatli bakmamız yeter...

Geldik bugünki yolculuğumuzun sonunaa.. Her ne sürç-ü lisan ettiysek affola.  MAY THE fORCE BE WITH YOU (GÜÇ SİZİNLE OLSUN) 
Not: Bu aralar çok fazla Star Wars izlediğimi düşünebilirsiniz. Çok sevdiğim klasiklerdendir ayrı ama yazıyı yazarkende hep aynı söz geçip durdu aklımdan. Yazmadan edemedim.

Barışla kalın.Hoşçakalın  




3 yorum:

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Anka kuşunun hikayesi herzaman beni çok etkilemiştir. Muhtaç olduğumuz güç içimizde gerçekten. Darbelerle yıkılan herkese kendi küllerinden yeniden varolabilmesi ve ayağa kalkabilmesi için güç diliyorum. Sevgilerimle...

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

ellerine saglık

Dallama Blogger dedi ki...

Phoneix: benim için de her zaman özel bir yeri olmuştur.
Bir de Jean Grey capsi koysayın daha da güzel olacaktı :)

Yorum Gönder

Bir kimsenin beni yüzüme karşı medhetmeye hakkı olursa, yüzüme karşı beni tenkid etmeye de hakkı olması lazım
Bu nedenle olumlu yada olumsuz her türlü yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim